Taller Vermicompostatge Escoles + Sostenibles

d6e7bc44feb1613d041d5385e5745b10_S

Taller Vermicompostatge Escoles + Sostenibles  • Divendres, 22 Desembre 2017 12:36

Aquesta tardor a l’Aula Ambiental Bosc Turull s’han realitzat un conjunt d’activitats escolars sobre el vermicompostatg. Els tallers han estat dissenyats i impartits pels informadors ambientals de la Casa d’Oficis de Barris Sostenibles i amb Oportunitats per a Joves (Projecte Treball als Barris) de Barcelona Activa.

La primera activitat, realitzada el 15 de novembre, va ser adreçada al professorat, i hi van assistir una quinzena de mestres d’escoles de diferents barris de Barcelona.

Les següents activitats es van realitzar amb alumnes d’escoles adherides al programa Escoles + Sostenibles, de l’Ajuntament de Barcelona. El dilluns dia 11 de desembre els protagonistes van ser els alumnes de 5è de l’Escola Montseny, de Vallcarca, i el dimarts dia 12 va ser el torn dels alumnes de 5è i 6è de l’Escola les Coves d’en Cimany, del barri d’El Coll la Teixonera.

El taller, d’una hora i mitja, s’adequa al tipus d’assistents, segons siguin professorat o alumnat, i està dividit en tres parts. La primera part és un conte sobre el vermicompostatge, escrit i il·lustrat pels mateixos informadors. La segona part, en el cas del professorat, consisteix en una presentació d’introducció al vermicompostatge, amb un contingut una mica més tècnic per orientar aquelles persones que es vulguin iniciar en aquest món, exposant el que cal saber per implantar-ho a l’escola i els aspectes que cal tenir en compte. En el cas de l’alumnat, aquesta part es substitueix per una activitat de descoberta més participativa i activa, que consisteix en un joc de pistes a l’aire lliure. Es tracta de que els nens i nenes, per grups i acompanyats dels informadors, aprenguin els conceptes del vermicompostatge d’una forma més dinàmica, mitjançant enigmes i trencaclosques que han de resoldre, per aprofitar l’entorn natural de l’equipament. En acabar, retornen a l’aula i posen en comú el que han trobat i han après.

Finalment es realitza la tercera part del taller, que té la mateixa estructura per infants i adults, i que consisteix en una rotació, per grups, per tres estacions diferents. A la primera estació s’explica quins aliments i en quines proporcions es poden posar, es prepara el menjar pels cucs i s’afegeix fibra de coco. A la segona estació s’observa l’estructura del vermicompostador, analitzant com es distribueixen les safates i els cucs, on es posa el menjar ,manipulant els diferents materials i aprenent perquè serveixen les aixetes, els diferents forats presents i com surten els lixiviats. A més, amb guants poden tocar i manipular els cucs i el menjar preparat. A la tercera estació s’observa el compost, el resultat de descomposició de matèria orgànica, mitjançant pots lupa. De forma conjunta es descriu que s’hi troba, de quin color és, quins organismes hi ha, com són aquests cucs o insectes, quina textura té i es determina el grau d’humitat. I, per acabar, es posen en comú els conceptes apresos i es procedeix al tancament de l’activitat.

En general les escoles han quedat molt satisfetes, ja que es tracta d’un taller creatiu, que aconsegueix captar l’atenció amb el conte, i molt participatiu, ja que els participants poden mirar, tocar, olorar i manipular els cucs, el menjar i el vermicompostador. A més, l’Aula Ambiental Bosc Turull permet desenvolupar l’activitat  en entorn exterior, natural i ampli, que enriqueix molt el joc de pistes i permet realitzar altres activitats interessants si els grups es desdoblen i un d’ells ha d’esperar.

1IMG 20171211 100712 min

1WhatsApp Image 2017 12 12 at 11.46.48

4WhatsApp Image 2017 12 12 at 11.46.46

WhatsApp Image 2017 12 12 at 11.46.44Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s’indiqui. El codi HTML no és permès.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp