L’Aula Ambiental Bosc Turull és un equipament d’educació ambiental de titularitat municipal. Es troba entre els barris de Vallcarca, El Coll i La Salut (districte de Gràcia), en sòl propietat de l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2001.

Aquesta finca, d’uns 3.000 m2, ubicada al Passeig Turull entre els números 2 i 34, es troba a la zona boscosa del Parc Güell, propera a la Font de Sant Salvador. Forma part del corredor verd que comunica el Parc Güell amb el Turó del Putxet i es troba dins el futur Parc dels Tres Turons (turó de la Creueta del Coll, turó del Carmel i turó de la Rovira). És una zona tranquil·la i allunyada del trànsit urbà.

Aquest és un equipament llargament reclamat pel veïnat i les entitats locals, per a la recuperació d’espais verds i ús comunitari. Alguns dels antecedents de la reivindicació veïnal són la creació de l’Hort de l’Avi al 1986 (els primers horts urbans a Barcelona, gestionats pels propis agricultors urbans) i la creació l’any 2001 de la Plataforma Farigola per reclamar els horts de Sant Camil.

bosc turull historia

En el marc del Pla de Barris, entre el juny de 2010 i desembre de 2011, s’executa el projecte d’obres de remodelació i condicionament de l’espai. A partir d’aquí, es reactiven les activitats que s’estaven duent a terme i l’espai comença a acollir nous projectes impulsats per entitats i col·lectius veïnals, escoles del barri i persones a títol individual: horts escolars de centres educatius propers, activitats formatives de l’Agenda 21 Escolar, intervencions de diversos grups de la Casa d’Oficis de barris Sostenibles, activitats relacionades amb la sostenibilitat, el bosc i l’educació ambiental, etc.

Tot aquest seguit d’elements, la situació, el tarannà del barri i la necessitat de comptar amb espais comunitaris i de recuperació del verd urbà fan que l’Aula Ambiental Bosc Turull sigui el lloc idoni per esdevenir un equipament de referència en el camp de l’educació ambiental i el coneixement i protecció del bosc.

A l’estiu de 2014, la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i el Districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona signen un conveni de gestió cívica per tal que l’entitat sigui l’encarregada de dinamitzar l’Aula Ambiental Bosc Turull, potenciant la dinàmica actual, creant xarxes de treball col·laboratiu, promovent la participació del veïnat i oferint la seva expertesa en el camp de l’educació ambiental i la transformació social, assolida al llarg de més de trenta anys.

Des d’aleshores, s’ha coordinat la vida de l’Aula, acollint nous col·lectius, ampliant els serveis, oferint un nou programa d’activitats per la ciutadania durant cada estació i desenvolupant diferents projectes, com el Compostatge Comunitari o el #CalendariNaturalVallcarca.

A finals de l’any 2019, l’Ajuntament de Gràcia realitza una ampliació de l’equipament, utilitzant un terreny municipal adjacent, guanyant així més superfície, noves parcel·les d’hort per les escoles properes, més bancals de vegetació, una zona exterior coberta equipada amb piques i magatzem, i la construcció d’una bassa natural·litzada amb l’objectiu de millorar la biodiversitat de la zona.