Suma’t al compostatge comunitari!

Vols saber com reciclar les restes orgàniques de casa? Vols deixar d’utilitzar adobs químics? T’agradaria contribuir a una major sostenibilitat? Desitges contribuir al moviment de Residu Zero?

Amb el compostatge pots tenir un paper actiu en la millora del medi ambient d’una forma fàcil i senzilla.

Fer compost amb les restes orgàniques de la cuina, el jardí i l’hort és molt fàcil i permet aconseguir un adob molt útil per a les plantes i per regenerar terres empobrides. A més, contribueix a una reducció de les deixalles, s’obté un estalvi econòmic i ajuda a la reducció d’emissions de CO₂.

L’Aula Ambiental Bosc Turull duu a terme des de la primavera del 2015, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Projecte de dinamització del compostatge comunitari i domèstic als barris del Coll i Vallcarca, i des del setembre de 2020, la dinamització del Compostatge Comunitari al Punt Verd de l’Avinguda Vallcarca.

Per tant, s’ofereixen dos punts diferents perquè qualsevol persona, entitat o escola pugui participar o veure com funciona.

El COMPOSTADOR COMUNITARI

 

Com s’utilitza? És molt fàcil!

En primer lloc, hem de tenir en compte quin tipus de restes aportem. En funció de la tipologia, fresques o seques, s’haurà de seguir un procés o un altre.

 • Restes orgàniques de la cuina: S’aboquen al compostador amb el cartell verd (actiu) restes de fruita i verdura, closques d’ou i de fruits secs, taps de suro, marro de cafè, paper de cuina brut i oueres de cartró sense tintar. No es poden abocar restes de carn o peix ni objectes compostables d’un sol ús com plats, coberts o gots (costen molt de descomposar quan es fa compostatge a petita escala).
 • Restes de jardí: Si és poca quantitat les heu de trossejar i posar directament dins el compostador. Podeu abocar tan restes seques (branquillons, fullaraca, restes primes de poda) com restes fresques (gespa tallada, herbes i restes de plantes de l’hort).
 • Restes de poda (branques d’arbres i arbustos). Es poden portar al Bosc de Turull informant prèviament i es pot sol·licitar el servei de la biotrituradora de l’Aula per esmicolar el material i així facilitar el seu compostatge.
 • Bosses compostables. Si porteu les vostres restes dins una bossa compostable les podeu posar dins el compostador. És important que trenqueu la bossa abans de posar-la dins per així facilitar el procés de descomposició.

Els cicles del compostatge

La unitat de compostatge està formada per tres compartiments que organitzen els cicles del compost, estan identificats per colors:

VERD: compartiment actiu, és on es dipositen les restes orgàniques.

GROC: compartiment en procés de maduració, no s’hi ha d’abocar més residus orgànics.

VERMELLconté el compost madur que es pot anar extraient per utilitzar-lo com a adob un cop garbellat. 

compostatge 3

Qui pot participar?

• Veïns i veïnes dels barris del Coll, Vallcarca i La Salut, o zones properes.
• Associacions, col·lectius o entitats interessades a promoure l’autocompostatge o compostatge comunitari.
• Escoles i AFAs properes.
• Comerços de fruita i verdura propers.

Vols sumar-t’hi?

 • Podràs assistir a formacions gratuïtes sobre el compostatge domèstic i comunitari (vermi i de jardí).
 • Podràs venir a portar restes orgàniques de la cuina i el jardí.
 • Obtindràs adob de qualitat per a les teves plantes o hort.
 • Podràs col·laborar en la difusió i comunicació.
 • T’obsequiarem amb un cubell marró per a la orgànica.
 • Nomès cal que ens indiquis que vols començar a participar via mail (compostatge@boscturull.cat) o via telèfon (932133945).

Per informar-te (i formar-te) sobre el compostatge i saber fer un bon ús de les compostadores, recomanem l’assistència a alguna de les activitats que us proposem, totes gratuïtes!

 • Diss.19 de juny, d’11 a 14h, Punt Informatiu sobre compostatge al Mercat de Pagès de Vallcarca (Placeta del metro de Vallcarca: Avda. Vallcarca, 100).   Més informació

ON I QUAN PODRÀS FER ELS APORTACIONS DE MATÈRIA ORGÀNICA?

Aula Ambiental Bosc Turull

Passeig Turull, 2.

08023, Barcelona.

Horaris:

Dimarts, dimecres, dijous i divendres: de 9:30h a 14:30h
Dimecres tarda: 15:30h a 19:00h (primavera i estiu fins 20h)

Dos dissabtes al mes de 10 a 14h.

Punt Verd  Vallcarca.

Avinguda Vallcarca, 71.

08023, Barcelona.

Horaris:

De dilluns a dissabte de 9:30h del matí a 19:30h.

Diumenges i festius de 8:30 a 19:30h

Per més informació, no dubteu en escriure a compostatge@boscturull.cat o trucar al 932133945.