Cicle Arrelarts 2017: L’art de (con)viure la ciutat

Cicle Arrelarts 2017: L’art de (con)viure la ciutat  • Dimecres, 06 Setembre 2017 15:48

  • Aquest any la temàtica gira al voltant de la mobilitat sostenible, la biodiversitat urbana i l’art comunitari
  • L’art agafa una dimensió col·lectiva i les persones assistents seran les protagonistes de la reflexió i la transformació del seu propi entorn a través de diversos llenguatges artístics.

Enguany se celebra la 2a edició del Cicle Arrelarts amb el lema “L’art de (con)viure la ciutat”, organitzat per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i l’Aula Ambiental Bosc Turull de Vallcarca. El barri de Vallcarca serà l’entorn escollit per reivindicar el dret a un espai públic que posi la natura i les persones al centre. A partir d’experiències i tallers vivencials i participatius de descoberta i d’aproximació a l’ecosistema natural de la ciutat, s’aprofundirà individual i col·lectivament en les diverses formes de construir un espai urbà més habitable i saludable: una ciutat més sostenible. Totes les activitats són gratuïtes. 

La segona edició del Cicle Arrelarts, té com a protagonista l’art des de la seva dimensió més comunitària. A través de diversos llenguatges artístics, les persones assistents participaran d’accions creatives i col·lectives de reflexió, denúncia i sensibilització en l’entorn urbà del seu dia a dia.
Les diverses activitats d’aquesta nova edició s’estructuren en dos eixos: la mobilitat sostenible i la biodiversitat urbana, totes dues amb la mirada posada també a l’art comunitari.

MOBILITAT SOSTENIBLE i ART COMUNITARI (23 de setembre)

Dissabte 23 de setembre de 18h a 21h, en el marc de la setmana de la mobilitat sostenible, s’obre la porta a participar a un “Itinerari sensorial i artístic d’investigació + Acció artística col·lectiva” autoguiat i dinamitzat per la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques. Durant el trajecte s’aniran descobrint quins són els espais que habitem, com els ocupem en el nostre dia a dia i com ens hi movem. El barri de Vallcarca i els voltants de l’Aula Ambiental Bosc Turull serviran d’espai per reflexionar i investigar els reptes de la mobilitat sostenible.

Quan finalitzi el recorregut s’exposaran els resultats de l’experiència viscuda amb la tècnica del teatre-imatge. D’aquesta manera es pretén reivindicar el dret a un espai públic més habitable i saludable.

BIODIVERSITAT URBANA I ART COMUNITARI (4 i 8 d’octubre)

Dimecres 4 d’octubre a partir de les 19h, com si es tractés d’una galeria d’art, l’Arrelarts convida a entrar a la “Galeria d’experiències: La VIDA a la ciutat”, a l’Aula Ambiental Bosc Turull. Una oportunitat per conèixer diverses iniciatives que estudien fomenten i reivindiquen la importància de repensar les ciutats com espais més verds i sostenibles que posin “LA VIDA” al centre.

A través de l’art i la creativitat els i les assistents s’aproparan a l’essència i la passió d’aquestes iniciatives i descobriran on s’amaga la biodiversitat a la ciutat de Barcelona, com es pot afavorir-la o gaudir-la a través de la permacultura o l’agricultura urbana o, també, la manera com la natura pot inspirar l’art i viceversa.

La Galeria comptarà amb les següents experiències:

  • Recuperació de flora i fauna a la ciutat de Barcelona: rapinyaires, amfibis, etc.

A càrrec de Galanthus, entitat dedicada a l’estudi i a la divulgació del Medi Ambient que aborda qüestions relacionades amb natura i biodiversitat urbana, gestió d’espais, ratpenats, biologia aquàtica i educació. www.galanthusnatura.org

  • Tallers de jardineria i horticultura sostenible a les nostres llars.

A càrrec de responsables del Programa “Sembra natura” promogut pel Departament d’Educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona que neix amb la voluntat d’augmentar el verd a la ciutat.

  • Racons de natura a la ciutat. On ens podem escapar i connectar amb la natura de la ciutat?

A càrrec de Josep Melero, naturalista i educador de la Casa de l’Aigua, equipament de ciutat de referència com a centre d’interpretació de l’aigua i d’educació ambiental.

  • Idees per promoure una biodiversitat local des de la permacultura.

A càrrec d’Alfred Decker, fundador i director de 12P Permaculture Design

  • Tàctiques de diversos moviments mundials per a comunicar la necessitat i importància de la biodiversitat.

A càrrec de Kevin Buckland, artivista internacional que combina l’art i la comunicació creativa per lluitar contra el canvi climàtic i donar suport a nombroses organitzacions centrades en la defensa del medi ambient.

  • Experiències artístiques sobre Art i Natura.

A càrrec de Roser Oduber, del Centre d’Art Contemporani i Forn de Calç, Cacis, entitat dedcada a la creació, difusió i estudi dels nous llenguatges de l’art contemporani, la naturalesa i la sostenibilitat a nivell nacional i internacional amb intervencions sobre el paissatge, exposicions temporals i formació especialitzada. www.cacis.cat.

  • Altres experiències (pendents de confirmar).

En finalitzar les exposicions, es convidarà als i les assistents a expressar dubtes i reflexions que alhora puguin inspirar imatges per al mural col·lectiu que es pintarà col·lectivament al carrer el diumenge 8 d’octubre amb l’ajuda de Kevin Buckland, artivista internacional.

A partir de les idees-força que inspiri la galeria d’experiències sobre biodiversitat urbana i la incorporació de noves idees i suggeriments, es realitzarà una composició global que les integri de manera creativa. Aquesta composició es plasmarà en forma de mural que es pintarà al carrer per reivindicar de manera artística un espai públic que posi la natura al centre. Així, s’aposta per l’expressió col·lectiva que plantegi: per què és important la biodiversitat urbana? On s’amaga? Com podem afavorir-la? I tu, vols donar VIDA al barri? Què hi vols pintar?

 

CICLE ARRELARTS: art i transformació socioambiental

La primera edició del Cicle Arrelarts es va celebrar entre l’1 i el 20 d’octubre del 2016, a l’Aula Ambiental Bosc Turull. El cicle va constar de quatre propostes basades en diferents disciplines artístiques (teatre, arts plàstiques, poesia, música i cinema) amb les quals es van abordar diverses temàtiques com el consum responsable de roba, la lluita contra el canvi climàtic, la cultura de la terra i la mobilitat.

La voluntat d’aquesta iniciativa és apropar els i les ciutadanes de Barcelona a les diverses problemàtiques socioambientals que els afecten utilitzant diferents llenguatges artístics i expressius i a través del compromís social i d’una visió crítica. Arrelarts pretén mostrar de quina forma diferents disciplines artístiques interpel·len i sensibilitzen sobre la importància d’avançar cap a una ciutat més sostenible i saludable.

 WEB

 

 

Places limitades! Us podeu inscriure  al següent formulari o bé al 93 213 39 45 facilitant el nom complert, telèfon de contacte i correu electrònic de les persones interessades.Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s’indiqui. El codi HTML no és permès.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Properes Activitats

septembre, 2020

Últims articles