Què és l’aprenentatge i servei?

Es tracta d’una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors.

És, doncs, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un projecte en el qual els i les participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

APS al Bosc Turull

L’Aula Ambiental Bosc Turull és un equipament que, al disposar d’un petit bosc urbà dins la ciutat, ofereix l’espai idoni per realitzar activitats d’aprenentatge i servei entorn la biodiversitat i altres temàtiques ambientals. A més, es tracta d’un ecosistema valuós, però fràgil i vulnerable, que requereix de certes tasques de manteniment i millora durant l’any, motiu pel qual la col·laboració dels centres i entitats educatives és clau en la seva conservació.

És per això que fa uns anys es va començar a treballant en aquesta línia, amb la col·laboració de l’entitat DEPANA i el seu viver forestal, tot i que els recursos sovint limitaven el nombre de centres i nombre de sessions que es podien realitzar.

 

Programa d’Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari sobre biodiversitat urbana a l’Aula Ambiental Bosc Turull

Gràcies a la subvenció per entitats ambientals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, de gener de 2020 a juliol de 2021, s’ha treballat per consolidar aquest programa d’aprenentatge i servei al Bosc Turull i s’ha ofert a una quinzena d’instituts i altres entitats educatives, realitzant més d’un centenar de sessions amb més de 300 persones participants.

Qui pot participar?

El programa està obert als centres d’educació secundària per poder realitzar el Servei Comunitari obligatori a 3r i 4t d’ESO i també està obert a qualsevol entitat educativa o de lleure que desitgi realitzar activitats d’aprenentatge i servei.

En què consisteix?

El programa d’aprenentatge i servei o servei comunitari al Bosc Turull consisteix en un conjunt d’accions per aprendre sobre temàtiques de biodiversitat i alhora col·laborar en la millora i manteniment del bosc. Es proposen un conjunt de 7 activitats, basades en el contingut curricular del segon cicle d’ESO però adaptables a diferents nivells, de les quals el centre pot triar per dissenyar el seu propi programa segons els interessos del grup i tenint en compte l’època de l’any.

Les activitats proposades són:

  1. Descoberta de la biodiversitat del Bosc Turull. Calendari Natural Vallcarca.
  2. Compostatge Comunitari al Bosc Turull.
  3. Els ocells del Bosc Turull.
  4. Descoberta i manteniment de la bassa naturalitzada del Bosc Turull.
  5. Control de la processionària del pi al Bosc Turull.
  6. Viver forestal de DEPANA.
  7. Manteniment forestal del Bosc Turull.

 

Podeu consultar la proposta en el següent enllaç:

Programa d’Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari sobre biodiversitat al Bosc Turull.

 

Si esteu interessats en participar d’aquest programa o saber-ne més detalls, podeu contactar amb l’Aula Ambiental Bosc Turull:

aula@boscturull.cat 

932133945

Un projecte de:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de: